Táborok

Nyári táborok 2015.

 

 

Tábor Vezető tanárok
Békéscsabai Górétábor(kézműves) Elekes-Prónay Zita, Beleznay Ildikó, Németh Erika
Csillagtábor (országos kirándulások) Tóth Mária,
Alprné B. Rita,
Bohán Mariann,
Mlynarik Ágnes
Sporttábor Tóth Zoltán,
Zink Viktória
Múzeumlátogató – kézműves tábor(iskolai) Kajdyné P. Zsuzsa,
Dr. Siposné T. Virág
Vándortábor Gáspár Ágnes,
Popper Alexandra
Barangoló tábor Dombrádi Istvánné,
Kovács Judit,
Szalay Katalin
Kézműves tábor Kajdyné P. Zsuzsa
Öko-tábor Rózsa Gyöngyi,
Tóth Mária

Békéscsabai Góré tábor

Idén is megrendeztük hagyományos kézműves táborunkat Békéscsabán, június 22-25-ig, melyen 25 gyermek vett részt.

Vonattal érkeztünk meg Békéscsabára, a szállásunkra városnéző kisvonattal utaztunk tovább.

Már első nap ellátogattunk a Kolbászfaluba, ahol a tábor ideje alatt a kézműves foglalkozásokat tartottuk. A gyerekek felfedezhették az óriási, kreatív, interaktív játszóteret, ahol sok-sok vidám órát tölthettek el a tábor ideje alatt.

Gyönyörű munkák készültek: Fonalbabák és fonalállatkák, gyöngyfák, levendulazsákok, különböző technikával készített karkötők és nyakláncok, gyöngyállatkák. Sok ügyességi és logikai játékot is kipróbálhattak a táborozók: ördöglakatokat nyitogattak, gólyalábazhattak, játszhattak a jól felszerelt babaházban. Többször lovagoltunk, a fiúk szívesen fociztak.

A kézműveskedésen kívül is rengeteg érdekes programot szerveztünk:

Meglátogattunk egy lovas tanyát, ahol lovaskocsikáztunk, lovagoltunk, kiscsikókat simogattunk, bográcsos paprikás krumplit és frissen sült fánkot ettünk, háziállatokat láthattunk. Gyulán is jártunk, megnéztük a várat és a 100 éves cukrászdát is. Sétáltunk Békéscsaba belvárosában, a városháza udvarán megnéztük a Hamupipőke c. balettelőadást. Moziztunk is, ünnepeltünk ikerszülinapot, rendeztünk „Ki mit tud?”-ot, és versíró versenyt.

Reméljük minden táborozó szép élményekkel gazdagodva tért haza.

Tábori képek

Prónay Zita, Németh Erika, Beleznay Ildikó
Vissza a lap tetejére!

Csillagtábor

CSillagtúrák Budapestről 2015. június 22-26. (5 nap )

A tábor célja hazánk nevezetességeinek megismertetése a tanulókkal, valamint érdekes, igényes szabadidős és sportprogramok biztosítása számukra. A táborban iskolánk 1- 5. évfolyamos diákjai vettek részt, 50 fő gyermek és 3 fő pedagógus. Mindennap az iskolától indultunk, csillagtúra jelleggel más- más helyre utaztunk külön autóbusszal. Tanulóinknak napi háromszori étkezést biztosítottunk. A helyszíneken a korosztálynak megfelelő szakvezetést, idegenvezetést kértünk.

Rendeztünk sportversenyeket, voltunk kalandpályán, játszóházban, különféle kézműves foglalkozások színesítették a délutánokat.

Az első napon ALFÖLDI LOVASPROGRAMON voltunk, melynek keretében kocsikáztunk, lovagoltunk, lovasbemutatón, tanyalátogatáson vettünk részt.

Budapesti kirándulásunk során látogatást tettünk a CSOKIMÚZEUMBAN, ahol a gyerekek saját csokit készíthettek. A csokikészítés történetét, emlékeit bemutató múzeumban a csokikóstoló sem maradt el. Délután az ÁLOMAUTÓ MÚZEUM autócsodáit tekintettük meg, de a legnagyobb élményt az old timer élményautózás jelentette.

Másnap GYÖNGYÖS- MÁTRA felé vettük az irányt. Gyöngyösön a Mátra Múzeumban a hegység növény- és állatvilágával, ásványaival ismerkedtünk meg. Erdei túránk után pedig a KÉKES kilátójából gyönyörködhettünk a táj szépségeiben.

TATA nevezetességeit kisvonatos városnézés keretében láttuk. Jártunk a Várban és a Szabadtéri Geológiai Múzeumban is.

A hetet HAJÓKIRÁNDULÁSSAL zártuk.

A tanulók sok színes élménnyel és rengeteg ismerettel térhettek haza a táborból.

Tábori képek

Tóth Mária, Alpárné Baranyai Rita, Mlynarik Ágnes, Bohán Mariann
Vissza a lap tetejére!

Sporttábor

Idén már hatodik alkalommal rendeztük meg a hagyományosnak mondható sporttábort.

Minden nap 7:45-től vártuk a gyerekeket, akik szabadon kipróbálhattak különböző sportágakat.

9:00-kor kezdődött a program közös gimnasztikával és futással. Majd életkorok szerint csoportokat alkotva folytatódott a sportolás három helyszínen, az udvaron, a zsibongóban és a tornateremben.

A teremben többek között a partizánkidobó, a kosárlabda és a floorball nyerte el a gyerekek tetszését. Az udvaron a labdarúgás volt a legnépszerűbb a fiúk körében. Ezek mellett még a tollaslabdázáshoz és az asztaliteniszezéshez is lehetőséget biztosítottunk nekik.

Délben közösen megebédeltünk a Somlói úton, majd a Feneketlen tavi játszótéren egy kis pihenőt tartottunk, mielőtt elindultunk volna a Nyéki Imre uszodába.

Ide látogatva délutánonként szintén korosztályonként különböző távokat teljesítettek napról-napra úszva a gyerekek. A kisebbek a kismedencében játékos formában gyakoroltak. Ezt követően mindenki kedvére strandolhatott.

A hét utolsó napján egy szép kirándulással zártuk a tábort. Az utóbbi időben a gyermekvasút kalandos utazásán vettünk részt, megmásztuk a Budapest legmagasabb pontján található Erzsébet kilátót, ahol a város panorámájában gyönyörködhettünk. A nap végén pedig egy jóízű pizzázással zártuk le a sporttábort.

Tábori képek

Tóth Zoltán, Zink Viktória
Vissza a lap tetejére!

Múzeumlátogató-kézműves tábor

Idén immár 15. alakalommal tartottuk meg a Múzeum-kézműves táborunkat. Minden évben nagy érdeklődés övezi az adott évben célul kitűzött múzeumok listáját, ahol játékos körülmények között, múzeumpedagógus irányításával szerzünk ismereteket. A délutáni órákban a délelőtt látottakkal kapcsolatos kézműveskedéssel foglalkozunk.

MIdén első nap a Miniverzumba látogattunk el. Ott megismerkedtünk a modellezés ismereteivel. Láttunk maketteket, élethű vasútállomást, városrészeket megmintázva. Ezen a napon délután saját maketteket készítettünk.

A második napon a Planetáriumba mentünk. Ott a Süni és a csillagok című előadáson alapvető ismereteket szereztünk a bolygókról. Délután saját bolygóinkat készítettük el.

A harmadik napon a Nemzeti Galéria késő gótikus szárnyasoltárokat figyeltük meg. Megnéztük sajátosságait, felépítését, alakjait. Délután üvegfestettünk, és saját kis oltárokat készítettünk.

A negyedik napon az óbudai Vasarely múzeumba mentünk el. Itt megismerkedtünk a festő munkásságával, a színek és formák játékával. Játszottunk, terveztünk. Délután grafikákat és tusrajzokat készítettünk a délelőtt megfigyelt perspektívák használatával.

Az ötödik napon hagyományosan egész napos buszkirándulásra indultunk. Úticélunk idén a Szentendrei Skanzen volt. Ott egy parasztházban fogadtak bennünket, a gazdasszony a kislányokat lányos házimunkára, a kisfiúkat a férfiak ház körüli teendőkre tanította. Vajat köpültünk, vizes nyolcasokkal tisztítottuk a döngölt padlót, kitettük a ház elé a párnákat, felráztuk a dunnákat. A fiúk kukoricát morzsoltak, ellátták az állatokat, szénát hoztak a rétről, fát daraboltak. Belekóstoltunk a vidéki élet teendőibe.

Tábori képek

Kajdy Zsuzsa néni, Tavaszi Virág néni
Vissza a lap tetejére!

Vándortábor

Pusztafalu 2015.06.21 – 25.

A másodikosokkal ezúttal a csodálatos Zemplénben a Füzéri vár, a hollóházi porcelánmanufaktúra és a szlovák Izra – tó békés környéke volt az úticélunk.

Vonattal utaztunk egészen Sátoraljaújhelyig, ahonnan már busz szállított Pusztafaluba, a határ menti szálláshelyünkre.

Füzéri vár méltóságos épületét Pusztafaluhoz közelítve messziről is jól láthattuk, így a sok kíváncsi gyerkőc az utazás másnapján boldogan mászott fel a 170 méter magasan álló várba.

Hollóházán a porcelángyárban elkészíthette mindenki a saját bögréjét, amit a kiégetés után elküldtek nekünk.

Gyönyörű, napsütéses időben indultunk útnak a már Szlovákiában lévő Izra -tóhoz. A határ mentén való gyaloglás, a „hol itt, hol ott” levés jó hangulatúvá tette az amúgy is kíváncsi gyerekeket. A határon igaziból átérve, és gyalogolva, egy kráterben található, minden oldalról hegyekkel körülvett tavat találtunk. Vízisiklók, békák, gyíkok, rovarok sokasága várt ránk.

Nagy élmény volt ez a gyerekeknek, mint ahogy a hét minden napján való játék a tábor sok hektáros területén. Métáztunk, cseresznyét szedtünk, trambulinoztunk is.

Nem bántuk meg, hogy ilyen messzire eljöttünk.

Tábori képek

Gáspár Ágnes, Popper Alexandra
Vissza a lap tetejére!

Barangoló tábor

  1. június 29-től július 3-ig a második osztályos „barangolókkal” útra keltünk minden nap, hogy megismerjük Budapestet, közben a tömegközlekedést is gyakoroltuk. A gyerekeknek sokféle élményt nyújtó programot biztosítottunk, reggel 8 órától, délután 4 óráig.

Hétfőn tömegközlekedéssel kezdtünk, villamossal jutottunk el Hűvösvölgybe, ahol egy interaktív erdőismereti foglalkozáson vettünk részt. A program erdei túrával indult, amelyen vezetőnk megismertette velünk a Budai-hegyek csodás élővilágát. A gyalogtúra vonatozással folytatódott, és ismereteink tovább bővültek. Ezután következett a vonat laboratóriumának felfedezése, ahol sok érdekes játék, kísérlet várt a gyerekekre, melyek az újonnan szerzett ismeretek elmélyítését is szolgálták. Mielőtt visszaindultunk volna, a Bánky-parkban közös játék volt.

Kedden a Füvészkertben szép növényekkel ismerkedtünk, majd átmentünk a Természettudományi Múzeumba, ahol a múzeum megtekintése mellett szervezett foglalkozáson vettünk részt. Ezt a programot is játék zárta az Orczy kertben.

Szerdán villamossal, busszal, földalattival közlekedve mentünk az Állatkertbe, ahol külön élmény volt számunkra a kb. fél órás „fóka-parádé” bemutató. Ennek a programnak a befejezése is játszótéri játék volt.

Csütörtökön úti célunk a Vasúttörténeti Park volt, ahol interaktív programon vettünk részt. Hajtányoztunk, fordítókorongoztunk, liliputi kisvasúton pöfögtünk, megcsodáltuk a mozdonyokat. Ebben a parkban sem maradt el a játék.

Az utolsó napunk is igen izgalmas volt. Délelőtt a Mesemúzeumban a „mesehősök Hét próbája”foglalkozás aktív résztvevői voltunk. Az izgalmas próbatételek a mesék világában rengeteg élménnyel gazdagítottak bennünket. Majd a Duna parton sétálva megcsodáltuk a repülőnapi főpróbát is. Még nem volt vége a napnak. A Fővárosi Nagycirkusz előadásának megtekintésével zártuk a hetet. A gyerekek ezalatt az egy hét alatt sok kedves élménnyel, tudással gazdagodtak, rengeteget játszottak és tanultak. A tábor vidám, jó hangulatban telt el.

Tábori képek

Dombrádi Istvánné, Kovács Judit, Szalay Katalin
Vissza a lap tetejére!

Ökotábor

Ökotábor 2015.jún.29 – júl.3. (5 nap)

A táborban 21 alsós tanuló és 2 fő pedagógus vett részt. A gyerekek napi 3x-i érkezést kaptak és törekedtünk az egészséges táplálékfajták biztosítására.

Az első napon a Budakeszi Vadas-parkban tett látogatásunk során szakvezetés keretében ismerkedhettünk meg az ott élő állatokkal. Részt vettünk az etetésekben, láthattuk az állatok tréningezését. A séta során titkos tárolókból fogazatok, koponyák, agancsok kerültek elő. A napot játékos feladatlappal zártuk. Táborunk állatbarát oklevelet kapott.

A másnap délelőttöt a Mezőgazdasági Múzeumban töltöttük, ahol múzeumpedagógiai feladatlapok segítették a kiállítás megtekintését. A délutánt a Füvészkertben töltöttük, szakvezetőnk lelkesen mutatta be nekünk a terület legérdekesebb, legszebb növényeit.

Az első napon ALFÖLDI LOVASPROGRAMON voltunk, melynek keretében kocsikáztunk, lovagoltunk, lovasbemutatón, tanyalátogatáson vettünk részt.

Szerdán külön busszal Esztergomba utaztunk. Programunk a Duna Múzeumban kezdődött a kiállítás profiljához kapcsolódó foglalkozással. Élet a vízi világban címmel. A minden érzékszervet megmozgató, játékos kutató program során diákjaink megismerkedtek a vízi élet ökológiájával, régi használati tárgyakkal, vízi növényekkel, állatokkal. Az ezt követő kézműves foglalkozáson csuhéból készítettünk szitakötőt. Nagy sikere volt a helikopter szimulátornak és a Magyarországról készült űrfelvételen való sétának. Ebéd után kisvonatos városnézés, majd a Bazilika megtekintése következett.

Csütörtökön a Babilon Tudományos Játszóházban ismerkedhettünk meg a mágnesesség, a fénytan, az elektronika világával. Részt vettünk az ókori Egyiptomról, majd az űrhajózásról szóló érdekes foglalkozásokon is. A gipszkorszaki délutánon akrilfestéssel különböző növény és állatformákat kelthettek életre a gyerekek.

Pénteken délelőtt a Tropicariumba látogattunk el, ahol többek között cápák, ráják, krokodilok bűvölték el a táborozókat. Ebéd után a Nagytétényi Kastélymúzeum gyönyörű termeit jártuk végig szakvezetőnkkel. A bútorok között meg-megállva korabeli ruhákba öltözhettek a gyerekek, majd a programhoz kapcsolódó kézműves foglalkozás zárta a napot.

Tábori képek

Tóth Mária és Rózsa Gyöngyi
Vissza a lap tetejére!

Iskolánk

1118 Budapest, Köbölkút utca 27. GPS: 47°28’58.68”N 19°1’58.97”E
Telefonszám: +36-1 386-4610 , Fax: +36-1 209-9190

         

Kapcsolat