Névadónk

Ádám Jenő
(1896. december 13. Szigetszentmiklós – 1982. május 15. Budapest)

Zenepedagógus, zeneszerző, kóruskarnagy. Az I. világháború során orosz hadifogságban zenekart szervezett. 1919-ben Tartukszban zeneiskolát alapított és a városi népházat vezette.

Hazatérve 1921. és 1925. között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kodály növendéke, majd 1933-ban Felix Weingartnernél karmesteri diplomát szerzett. 1929-től 1959-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára.

A 20-as évektől fogva nagy figyelemmel kísérte a legkülönbözőbb iskolatípusokban folyó zenei oktatást-nevelést. Kodály biztatására kidolgozta a később “Kodály-módszer” néven elterjedt ének-zeneoktatás alapjait jelentő “Módszeres énektanítás a relatív szolmizáció alapján” c. pedagógiai művét. Ennek gyakorlati segédkönyvéül 8 füzetben “Szó-mi” címmel az általános iskolák tanításának tankönyvét. 1939. óta fáradhatatlan pedagógus és népművelő volt.

A zenéről, a népzenéről szóló előadásai, rádióelőadásai rendkívül széles körben hatottak. Zeneszerzői munkásságának nagyobb része közvetlenül vagy közvetve a magyar népzenéhez kapcsolódik.

Iskolánk 1990-ben vette fel Ádám Jenő nevét. Azóta minden évben december 13-án, az ő születésnapján hangversennyel adózunk emlékének. Ezt az estét az iskola diákjainak műsora teszi emlékezetessé. Így volt ez az idei évben is, mikor iskolánk több mint 250 tanulója munkálkodott az est sikerén. Az 1997 év kiemelkedő fontosságú volt a hangversenyek sorában, hiszen ekkor emlékeztük meg születésének 100. évfordulójáról. Ádám Jenő szellemének akkor adózunk igazán, ha az ő munkásságának eszméi áthatják mindennapjainkat. Igyekszünk úgy tanítani, hogy iskolánk méltó lehessen az ő nevére.

Igyekezetünknek köszönhetően a megrendezett versenyeken, seregszemléken, ahol diákjaink szerepelnek, szép eredményeket érünk el. Minden évben részt veszünk az Éneklő Ifjúság hangversenyen, ahol tavaly mindkét kórus arany minősítést kapott. A népdalverseny is fontos eseménye minden évnek. Az alsós indulók a kerületi versenyen valamennyien díjazottak voltak, a felsős gyerekek közül iskolánk tanulója nyerte a budapesti forduló első helyét. Két negyedikes kislány is összemérhette tudását más budapesti gyerekekkel a kottaolvasásban. Szép sikereket értek el.

A 2000.év beköszöntése új feladatokkal, rendezvényekkel gazdagítja életünket. Sok lehetőségünk van és lesz hogy ezeken a millenniumi rendezvényeken bizonyítsuk, Kodály eszméinek van helye hazánkban. Ádám Jenő nemhiába szentelte életét a magyar zeneoktatásnak és népzenének. Mi az örökséget átvesszük és továbbadjuk. Az elmúlt évek során több népdalversenyt rendeztünk, ahol a kötelező népdalok Ádám Jenő gyűjtéséből kerülnek ki.

Két éves múltra tekint vissza az a születésnapi megemlékezés, melyen az iskolai domborműnél alsós gyerekek Ádám Jenő gyűjtésű népdalokkal, mécses gyújtásával emlékeznek iskolájuk névadójának születés napjára 2001. május 5-én részt vettünk a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Zeneiskola meghívására egy hangversenyen, melyet Ádám Jenőről elnevezett iskolák adtak. Hangszeres szólisták, énekesek, kamarazenekarok, a református templom énekkara, és iskolánk alsós és felsős egyesített kórusa tette változatossá a műsort. Mi Ádám Jenő szerzeményén, általa gyűjtött népdalcsokron kívül, iskolánk Igazgatónője által felkért zeneszerző, Csemiczky Miklós erre az alkalomra írt Ave Maria c. művét adtuk elő. Az ősbemutatónak nagy sikere volt.

Fontos feladatunk a hagyományőrzés, s a jövőben is mindent szeretnénk elkövetni, hogy tanulóink méltók legyenek névadónk munkáságának befogadására és továbbvitelére.

Alpárné Baranyai Rita

Iskolánk

1118 Budapest, Köbölkút utca 27. GPS: 47°28’58.68”N 19°1’58.97”E
Telefonszám: +36-1 386-4610 , Fax: +36-1 209-9190

         

Kapcsolat